فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 138، فروردین و اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سام رحمانی چگنی*، محمد فتحی، راضیه محمدحسینی سروک صفحات 852-860
    زمینه و هدف

    شیوه و همه‌گیری ویروس کرونا در سرتاسر دنیا باعث محدودیت‌های شدید از جمله کاهش فعالیت‌های بدنی شده است، بنابراین هدف از مطالعه حاضر تعیین و بررسی تاثیر یک دوره بی‌تحرکی ناشی از شیوع ویروس کرونا بر ترکیب‌بدنی و حداکثر اکسیژن مصرفی نوجوانان بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه‌تجربی که در سال 1399 انجام شد، 178 نفر نوجوان مرد(با میانگین سن 057/0±85/13 سال) به صورت داوطلبانه شرکت داشتند. شاخص‌هایی مانند؛ قد، وزن، شاخص توده بدن و حداکثر اکسیژن مصرفی در دو بازه زمانی با فاصله 6 ماه به عنوان پیش‌آزمون و پس‌آزمون اندازه‌گیری شد. [u1] از آزمون کوپر برای تعیین حداکثر توان هوازی استفاده شد. بعد از جمع‌آوری اطلاعات ابتدا با استفاده از آزمون K-s نرمال ‌بودن داده‌ها محاسبه شد و در ادامه با استفاده از آزمون آماری تی وابسته داده‌های پیش‌آزمون با پس‌آزمون مقایسه شد. برای تجزیه و تحلیل میانگین مقادیر پیش‌آزمون و پس‌آزمون داده‌ها از آزمون تی همبسته استفاده شد.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد که تغییرات سبک زندگی ناشی از انتشار ویروس کرونا باعث افزایش معنی‌دار شاخص شاخص توده بدن(001/0=p)، وزن(001/0=p) و هم‌چنین کاهش معنی‌دار حداکثر اکسیژن مصرفی(032/0=p) می‌شود که این موضوع ممکن است موجب افزایش خطرات سلامتی مرتبط با افزایش وزن و شاخص توده بدنی شود.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می‌توان گفت که یک دوره شش ماهه بی‌تحرکی ناشی از شیوع ویروس کرونا موجب تغییر در ترکیب‌بدنی و بنابراین تهدید سلامتی می‌شود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، کرونا ویروس، ترکیب بدنی، حداکثر اکسیژن مصرفی، نوجوانان
  • جلیل رئیسی*، علیرضا اقابابا، هادی روحانی، مقصود نبیل پور صفحات 861-880
    زمینه و هدف

    اقدامات دولت در طول پاندمی کووید19 محدودیت های زیادی را در زندگی روزمره تحمیل کرده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین و بررسی اثر طرح فاصله گذاری اجتماعی در طول پاندمی ویروس کرونا بر فعالیت فیزیکی و شرایط خلقی شهروندان شهراصفهان بود.

    روش بررسی

     این تحقیق توصیفی تحلیلی از نوع میدانی و پیمایشی می باشد که در دوران قرنطینه ناشی از شیوع بیماری کرونا انجام شد. تعداد 411(131 نفر مرد و 280 نفر زن) از ساکنین شهر اصفهان وارد مطالعه شدند و پرسشنامه بین المللی آنلاین فعالیت بدنی فرم کوتاه(GPAQ) را از 1 فروردین تا 2 خرداد ماه 1399 تکمیل کردند. هم چنین از پرسشنامه کوتاه ارزیابی خلق (POMS) 16 سوالی برای ارزیابی خلق شرکت کنندگان استفاده شد. برای پاسخ به سوالات اساسی این تحقیق از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر، تحلیل واریانس تک متغیره و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که کاهش معنی داری در شدت و تعداد جلسات هفتگی فعالیت بدنی در شرایط فاصله گذاری اجتماعی نسبت به دوران قبل از آن وجود دارد (001/0=p). 8/11 درصد افراد، مدت جلسه تمرین خود را در اثر فاصله گذاری اجتماعی کاهش دادند و 5 درصد نیز افزایش دادند و این در حالی است که 2/83 درصد افراد نیز تغییری در مدت جلسه تمرین خود ندادند (001/0=p). هم چنین افرادی که تعداد جلسات هفتگی فعالیت بدنی خود را در دوران فاصله گذاری اجتماعی نسبت به قبل از آن تغییر ندادند (001/0=p)، وضعیت خلق و خوی بهتری هم در مولفه های مثبت و همه در مولفه های منفی داشتند (001/0=p).

    نتیجه گیری: 

    در حالی که فاصله گذاری اجتماعی یک اقدام ضروری برای محافظت از سلامت عمومی است، نتایج نشان می دهد که این امر باعث کاهش سطح فعالیت های بدنی می شود که ممکن است سلامت جسمی و روانی را به خطر اندازد. این مشاهدات دارای پیامدهای مهم بالقوه است که می تواند به توصیه های لازم جهت انجام فعالیت بدنی برای حفظ سلامتی در طول بیماری  کمک کند.

    کلیدواژگان: اپیدمی، سلامت عمومی، فعالیت بدنی، سلامت روانی، کووید 19
  • مسعود حقانی، عبدالکریم قدیمی مقدم، محمد قادریان*، محبوبه کیانی صفحات 881-892
    زمینه و هدف

    کروناویروس سندروم حاد تنفسی یک بتاکروناویروس با یک رشته RNA است که باعث بروز بیماری کروناویروس 2019  می شود. این ویروس باعث پدید آمدن یک همه گیری در سطح جهان شده است. این ویروس تازه پدید آمده مسیول بروز پنومونیای حاد و سندروم اختلال حاد تنفسی است. سندروم تنفسی خاورمیانه یک گونه دیگری از کروناویروس است که منشا آن از عربستان است و باعث یک اپیدمی منطقه ای شده است. با وجود برخی شباهت های موجود بین کووید19 و سایر بیماری های ناشی از کروناویروس، هم چنان بعضی از یافته های سی تی اسکن و بالینی آن ناشناخته باقی مانده است. هدف این مطالعه بررسی تفاوت های بیماری کووید19 و مرس در مراحل مختلف بیماری از نظر جنبه های بالینی و سی تی اسکن است.

    روش بررسی

    برای انجام این مطالعه مروری و به منظور شناسایی مقالات مرتبط، در بین پایگاه های داده پابمد، گوگل اسکلار، اسکوپوس و Web of Science با کلید واژه های " COVID-19"، " MERS-CoV"، " Computed Tomography" و " Chest findings" جست و جو کردیم و 30 مقاله یافت شد. از این تعداد مقالاتی که به زبانی به غیر از انگلیسی نگارش شده بود و مقالات مرتبط به سارس را جدا کردیم و در نهایت 21 مقاله باقی ماند.

    یافته ها: 

    در اولین نگاه، کووید19 نسبت به مرس از میزان مرگ بسیار پایین تری برخوردار است. میزان مرگ در کرونا 3/2 درصد و در مرس 4/24 درصد است. شایع ترین علایم رادیولوژیک یافت شده در کووید19 و مرس عبارتند از: کدورت شیشه مات (GGO)، قوام یافتگی ریه (Consolidation) و GGO پوشانیده شده با قوام یافتگی ریه (Consolidation). تب، سرفه، سردرد و گلودرد نیز شایع ترین علایم بالینی این دو بیماری بوده اند و در رده های بعد تنگی نفس و ARDS در بیماران با علایم شدید بیماری دیده می شود.

    نتیجه گیری:

     هیچ گونه تفاوت آماری معنی داری در میانگین تعداد یافته های سی تی اسکن قفسه سینه بین بیماران کووید19 و مرس به جز در پلورال افیوژن یافت نشده و سایر یافته ها از جمله کدورت شیشه مات و نمای سنگ فرشی و سندروم زجر حاد تنفسی بین دو بیماری یکسان بوده است.

    کلیدواژگان: کووید19، مرس، توموگرافی کامپیوتری، یافته های قفسه سینه
  • علی دلیرروی فرد*، سارا احسانی، رضا خدری، حسین بهرامی مقدم صفحات 893-902
    زمینه و هدف

    اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) قفسه سینه، ابزاری رایج برای تصویربرداری در ذات الریه است که تشخیص آن نسبتا آسان و سریع است. این مطالعه با هدف تعیین و بررسی خصوصیات مختلف سی تی اسکن از بیماران مبتلا به COVID-19 در بیمارستان های اهواز انجام شد.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع گذشته نگر می باشد که در سال 2020 انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی کرونا می باشند که علایم COVID-19 و آزمایش RT-PCR مثبت داشتند و برای درمان در بیمارستان بستری هستند. از این تعداد 40 نفر(22 مرد و 18 زن) وارد مطالعه شدند. بیمارانی که از CT اسکن قفسه سینه یا بستری شدن در بیمارستان خودداری کردند، هرگونه سندرم کرونر، هر گونه اختلال آیورت و آمبولی ریوی یا این که تمایلی به شرکت در مطالعه نداشتند، از مطالعه خارج شدند. کلیه اسکن ها به وسیله رادیولوژیست بررسی و گزارش شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های کای اسکویر و آزمون تی تست تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    تجزیه و تحلیل تصویر نشان می دهد که درگیری چندگانه در 37 مورد (5/92 درصد) مشاهده شده است. کدورت شیشه مات (GGO) در بخش های خلفی بیشتر مشاهده شد(001/0>p). کانسالیدیشن در بخش های خلفی بیشتر مشاهده شد که بخش خلفی لوب تحتانی راست (RLL) بیشتر درگیر بود (001/0>p). علامت Crazy paving بیشتر در قسمت 6 لوب میانی راست سمت راست(15 درصد) مشاهده شد (001/0>p). علامت halo  و reversed halo شده به ترتیب فقط در 1 بیمار (5/2) و 2 (5 درصد) بیماران مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    علامت شاخص سی تی اسکن که در بیماران مبتلا به COVID-19 در اهواز به دست آمد، در درجه اول نمای شیشه مات (گراند گلس) به صورت درگیری چندلوبی و ساب پلورال دو طرفه بود(که بیشتر در بخش خلفی RLL دیده می شود) و به دنبال آن نمای کانسالیدیشن و crazy paving بوده است.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری، ویروس کرونا، درگیری ریوی
  • شیرعلی خرامین، شیرزاد شکیب خواه، میترا رفیعی، حافظ محمدحسین پور صفحات 903-920
    زمینه و هدف

    پاندمیک های مصیبت بار در طی تاریخ زندگی بشر به صورت منظم صورت پذیرفته اند. اختلال ویروسی کرونای 2019 یا کوید یکی از وسیع ترین و فراگیرترین پاندمیک صده اخیر بوده است. پایبندی به اصول قرنطینه و رعایت پروتکل های بهداشتی اعلام شده به وسیله سازمان های مسیول سلامت جامعه از مهم ترین شاخصه های کنترل کننده انتشار عفونت و ویروس و در نتیجه تضمین کننده سلامت عمومی و در بیماری های پاندمیک می باشد. بنابراین شناخت عوامل مرتبط با میزان تقید به این دو امر، یکی از مهم ترین اهداف سیستماهی بهداشت و درمان کشورها می باشد.هدف این پژوهش، تعیین و بررسی میزان پایبندی به قرنطینه و پروتکل های بهداشتی مرتبط با کووید 19 و پاره ای از عوامل مرتبط با آن می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه، یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که در طی دوره قرنطینه دو هفته ای اسفند 1398 به صورت اینترنتی بر روی 202 نفر از اعضای شبکه های اجتماعی صورت پذیرفته است. در این پژوهش دو پرسشنامه محقق ساخته با 6 سوال و پرسشنامه فرم بلند نیو 5 فرم بلند به وسیله افراد تکمیل و از طریق اینترنت باز گردانده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج پژوهش، نزدیک به 67 درصد افراد بالای 75 به اصول قرنطینه و 72 درصد در همین حد به رعایت دستورالعمل های بهداشتی پایبند بوده اند. از طرف دیگر نتایج این نشان می دهد که در هر دو زمینه (تقید به قرنطینه در سطح 06/ و رعایت دستورالعمل ها 001/0 معنی داری) زنان نسبت به مردان نمره بالاتری داشته اند. بر همین اساس جمعیت شهری در میزان سرمایه گذاری برای مبارزه با کرونا و تبعیت از اعلام متولیان نمره بالاتری نسبت به جمعیت روستایی داشته اند. در امر سرمایه گذاری نیز متاهلین از نمره بالاتری (معنی داری 04/0) برخوردار بوده اند. در مورد سن فقط میزان شرکت در فعالیت های جهادی به وسیله گروه 20 تا 35 سال در حد نزدیک به معنی داری (06/0) تفاوت داشته است. نتایج هم چنین نشان می دهد که متغیر سواد در این رفتارها ویژه تمایل به سرمایه گذاری (03/ 0معنی داری) و تبعیت از دستورات متولیان (04/0) تفاوت معنی داری داشته است که در هر دو سواد دکترا و بالاتر نمره بالاتری داشته اند. در زمینه متغیر شغلی، نتایج نشان می دهد که کادر درمان در تقید و رعایت اصول بالاترین نمره را گزارش کرده اند. در ضمن رابطه معنی داری بین ویژگی های شخصیتی و تقید به دو امر ذکر شده مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه نشان می دهد که میزان قرنطینه و رعایت اصول بهداشتی بیشتر از گزارش های اکثر نقاط بوده است. از طرف دیگر میزان تقید به قرنطینه و رعایت اصول بهداشتی با متغیرهای جنسیت، سکونت، سن، شغل، تحصیلات و تاهل رابطه معنی داری داشته و در زمینه ویژگی های شخصیتی رابطه قابل توجهی دیده نمی شود. کوید 19، کرونا، قرنطینه، ریسک فاکتور، عوامل جمعیت شناسی.

    کلیدواژگان: کوید 19، کرونا، قرنطینه، ریسک فاکتور، عوامل جمعیت شناسی
  • فریبا تابع بردبار*، منیژه کاوه صفحات 921-936
    زمینه و هدف

    شیوع بیماری کوید 19 پیامدهای مختلفی در سطح اقتصادی، اجتماعی و روانی دارد. از جمله پیامدهای روان شناختی این بیماری می توان به اضطراب اشاره کرد. برخی متغیرهای فردی از جمله مکانیسم های دفاعی در ایجاد اضطراب نقش مهمی دارند. بنابراین هدف از این پژوهش مطالعه تعیین و بررسی رابطه به کارگیری انواع مکانیسم های دفاعی با اضطراب بیماری کرونا بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی می باشد که در سال 1399 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد 20 تا 80 ساله استان های جنوبی کشور بودند که به دلیل شیوع بالای کرونا در استان های جنوبی و دسترسی به نمونه های چهار استان جنوبی شامل؛  فارس، خوزستان، چهارمحال و بختیاری و اصفهان انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و بنا بر رضایت افراد برای همکاری بود. این روش با توجه به محدودیت های رفت و آمد به دلیل خطر کرونا انتخاب و پرسشنامه های اضطراب بیماری کرونا و مکانیسم های دفاعی اندرو، سینگ و باند به صورت مجازی و از طریق شبکه های اجتماعی تکمیل نمودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که میزان بالای اضطراب کرونا (در بعد جسمانی و روانی) با نمرات بالا در مکانیسم های دفاعی روان آزرده و رشد نایافته همبستگی مثبت دارد. هم چنین مکانیسم های دفاعی به میزان 58 درصد از اضطراب کرونا را پیش بینی نمودند. بر اساس ضرایب بتا از میان سه مکانیسم دفاعی بیشترین قدرت تاثیر مثبت و معنی داری به لحاظ آماری مرتبط با مکانیسم دفاعی رشد نایافته است (29=β) و کمترین تاثیر مکانیسم دفاعی روان آزرده  بوده است (21=β) و مکانیسم دفاعی رشد یافته به شیوه منفی (27-=β) قدرت پیش بینی داشته است.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان می دهد که استفاده مناسب از مکانیسم های دفاعی، یکی از راه های حفظ بهداشت روانی است. در مقابله با هر بحرانی جدا از اقدامات بهداشتی، توجه به متغیرهای درون فردی به خصوص در حوزه سبک های دفاعی و مقابله ای افراد می تواند به تدوین پروتکل های درمانی کامل تر و بومی کمک نماید.

    کلیدواژگان: مکانیسم دفاعی، اضطراب، ویروس کرونا
  • دنیا فیروزی، مسعود حقانی، سعید جاودان سیرت، اکوان پایمرد، عبدالکریم قدیمی مقدم* صفحات 937-944
    زمینه و هدف

    بیماری حاد تنفسی ناشی از ویروس کرونای جدید (کووید19) که در دسامبر 2019 شناسایی شد به سرعت در جهان در حال پیشرفت و گسترش است و به وسیله سازمان بهداشت جهانی به عنوان یک خطر بزرگ جهانی مطرح شده است. لذا هدف از این مطالعه شناسایی بیماری های زمینه ای و بررسی ارتباط بین بیماری های زمینه ای و بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه در بیماران مبتلا به  کووید 19 مراجعه کننده به بیمارستان شهید جلیل شهر یاسوج بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش، از نوع مقطعی توصیفی تحلیلی بود. جامعه پژوهش از بین بیماران مراجعه کننده به بخش عفونی بیمارستان شهید جلیل شهر یاسوج می باشد که 48 بیمار مثبت واقعی بر اساس تست تشخیصی RT-PCRانتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک و سابقه داشتن بیماری های زمینه ای از طریق پرسش نامه و به صورت مصاحبه چهره به چهره از بیماران یا همراهان آنها گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    از بین 48 بیمار با COVID-19 بستری شده 46 درصد (23 بیمار)  از بیماران با بیماری زمینه ای گزارش شدند که از بین بیماران 83/20 درصد مربوط به بیماری پرفشاری خون، 5/12 درصد بیماری دیابت، 33/8 درصد بیماری ایسکمی قلبی (IDH)، 34/4 درصد بیماری مزمن انسداد ریوی (COPD) و 2 درصد بیماری اسم بود و20 درصد بیماران در ICU بستری شدند. هم چنین بین بیماری پرفشاری خون، دیابت، ایسکمی قلبی و بستری شدن در ICU رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     بیماران با هرگونه بیماری زمینه ای نتایج کلینیکی ضعیف تری نسبت به بیماران بدون بیماری داشتند. تعداد بیشتری از بیماری های زمینه ای نیز با پیامدهای بالینی ضعیف تر و نیاز به بستری در ICU ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: کووید19، دیابت، پرفشاری خون، ایسکمی قلبی
  • حسین رستمی، محی الدین فاتحی، آیت الله فتحی*، انوشیروان مرادی صفحات 945-957
    زمینه و هدف

    کووید19 ویروس جدیدی است که سیستم ایمنی بدن انسان در برابر آن مصونیت ندارد، این ویروس علاوه بر مشکلات جسمانی، پیامدهای روان شناختی منفی نیز دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه تاب آوری، شادکامی و سبک زندگی در بیماران مبتلا به کووید19 و افراد سالم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت موردشاهدی می باشد، که در سال1399 انجام شد. جامعه آماری پژوهش تمامی بیماران مبتلا به کرونا ویروس بستری شده و مراجعین سالم در بیمارستان الغدیر شهر تبریز در ماه فروردین سال 1399 بود. تعداد 30 نفر از بیماران مبتلا به کووید19بستری شده و 30 نفر افراد سالم از مراجعین به بیمارستان به صورت در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون، شادکامی آکسفورد و سبک زندگی میلر و اسمیت در بین آن ها اجرا گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و لوین تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف استاندارد نمرات تاب آوری در بیماران مبتلا به کووید19 برابر90/71±35/22 و در افراد سالم 70/96±02/17، میانگین و انحراف استاندارد نمرات شادکامی در بیماران مبتلا به کووید 19 برابر 40/21±81/3 و در افراد سالم 33/23±80/2 و میانگین و انحراف استاندارد نمرات سبک زندگی در بیماران مبتلا به کووید19 برابر 53/68±78/9 و در افراد سالم 43/73±36/9 بود. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که نمرات تاب آوری، شادکامی و سبک زندگی در بین افراد مبتلا به کووید19 کمتر از افراد سالم است (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع و گسترش روز افزون بیماری کرونا بهتر است مسیولین کشور راهکارهای روانشناختی را در جهت افزایش تاب آوری، شادکامی و سبک زندگی سالم در بیماران مبتلا به کووید19 که در معرض آشفتگی های روانی و هیجانی قرار گرفتند، انجام دهند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شادکامی، سبک زندگی، کووید19
  • مرضیه علیپور، خلیل خاشعی ورنامخواستی*، معصومه پناهی صفحات 958-963
    زمینه و هدف

    عفونت های مادری مهم ترین عوامل تهدید کننده سلامت جنین در انسان هستند که اکثریت آنها به وسیله عوامل ویروسی ایجاد می شوند. ویروس ها از جمله مسری ترین عوامل عفونی بوده که می توانند موجب بسیاری از عوارض پیچیده و برگشت ناپذیر از جمله؛ اختلال رشد، کلسیفیکاسیون داخل جمجمه ای، میکروسفالی و مرگ جنین شوند. هدف از این مطالعه گزارش یک مورد مرده زایی در سه ماهه دوم در یک زن باردار آلوده به کروناویروس جدید(SARS-CoV-2) بود.

    معرفی بیمار:

     خانمی 23 ساله با حاملگی اول و سن بارداری 23 هفته بر اساس اولین روز آخرین قاعدگی وی، با داشتن علایم تب و شکایت از درد در ناحیه شکم و پهلو ها همراه با معرفی نامه پذیرش متخصص زنان و زایمان جهت انجام تست عفونت ادراری (UTI) و بررسی احتمال عفونت کلیوی به بخش زنان بیمارستان ولی عصر (عج الله) کازرون مراجعه می کند. سونوگرافی انجام شده در ساعتی پس از بستری شدن مادر، سلامت جنین را اعلام داشت، اما صبح روز بعد طی معاینه، علایم تنگی نفس شدید در مادر مشاهده گردید و ضربان قلب جنین شنیده نشد. طی یک اقدام فوری ریه مادر اسکن گردید و آلودگی وی به کروناویروس جدید (SARS-CoV-2) تایید شد. کروناویروس جدید (SARS-CoV-2)ممکن است پاسخ های ایمنی را در رابطه مادر و جنین تغییر دهد و خطرات احتمالی ناشی از طوفان سیتوکین در پی عفونت مادر، جنین را به خطر اندازد.

    نتیجه گیری: 

    به دنبال تغییرات سازگاری فیزیولوژیکی دوران بارداری، مشکلات تنفسی در زنان باردار افزایش می یابد، لذا با توجه به وضعیت فعلی همه گیری کروناویروس جدید، لازم است از زنان باردار مراقبت های بیشتری به عمل آید.

    کلیدواژگان: کروناویروس جدید، حاملگی، مرده زایی
  • عبدالکریم قدیمی مقدم، علی موسوی زاده، حبیبه بیات منش* صفحات 964-970
    زمینه و هدف

    سندرم کرونا ویروس شدید تنفسی، مسیول بیماری عفونت کووید 19 است که از انسان به انسان در درجه اول از طریق ترشحات تنفسی و تماس منتقل می شود. شواهد شفاف و دقیقی از انتقال داخل رحمی در نوزادان وجود ندارد. لذا هدف از این مطالعه گزارش یک مورد انتقال عمودی داخل رحمی بیماری کووید19 (SARS-COV2) نوزادی در استان کهگیلویه و بویراحمد است.

    معرفی بیمار: 

    بیمار یک نوزاد تک قلویی یک روزه با تست PCR مثبت حاصل زایمان طبیعی از یک مادر با PCR مثبت مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی یاسوج می باشد. نوزاد از مادر دارای عفونت فعال کووید 19 متولد شده است. با توجه به اطلاعات بالینی و آزمایشگاهی ارایه شده از نوزاد با PCR مثبت، شرایط بالینی و حال عمومی نوزاد در بدو تولد و فالواپ پس از آن خوب و بیماری در نوزاد بدون علامت بوده است.

    نتیجه گیری: 

    یافته های حاصل از این گزارش از انتقال عمودی داخل رحمی کووید-19 از مادر به نوزاد حمایت می کند. 

    کلیدواژگان: کووید19، داخل رحمی، نوزاد، انتقال عمودی
|
  • S Rahmani Chegni *, M Fathi, R Mohammad Hosseini Sarvak Pages 852-860
    Background & aim

    The prevalence of coronavirus worldwide has led to severe limitations including reduced physical activity. The aim of the present study was to determine the effect of a period of inactivity due to the outbreak of coronavirus on the body composition and maximum oxygen consumption of adolescents.

    Methods

    In the present quasi-experimental study conducted in 2020, 178 male adolescents (mean age 13.85 05 0.057 years) participated voluntarily. Indicators such as height, weight, body mass index and maximum oxygen consumption were measured in two time intervals with an interval of 6 months as pre-test and post-test. Cooper test was used to determine the maximum aerobic capacity. After data collection, first the normality of the data was calculated using the K-s test and then the pre-test data were compared with the post-test using the dependent t-test. Correlated t-test was used to analyze the mean values ​​of pre-test and post-test data.

    Results

    The results of the present study indicated that lifestyle changes due to the spread of coronavirus caused the mean weight index to change from (50.34 ± 0.79) to (54.25 ± 0.89) and body mass. Change from (19.64 ± 0.26) to (20.26 ± 0.29) and the maximum oxygen consumption likewise changes from (31.04 ± 0.29) to (30.12 ± 0.27). From these effects, it could be understood that COVID-19 causes a significant increase in body mass index (p = 0.001), weight (p = 0.001) and also a significant decrease in maximum oxygen consumption (p = 0.032).

    Conclusion

    According to the results of the present study, it can be noted that a six-month period of inactivity caused by the outbreak of coronavirus causes changes in body composition and therefore threatens health.

    Keywords: Lifestyle, Corona, Body Composition, Maximum Oxygen Consumption, Adolescent
  • J. Reisi*, A. Aghababa, H. Rohani, M .Nabilpour Pages 861-880
    Background & aim

    Government action during the Covid 19 pandemic have placed many restrictions on daily life. The aim of the present study was to investigate the effect of social distance plan in the conditions of Corona virus on physical activity and mood state of the people of Isfahan citizens.

    Methods

    the present descriptive-analytical study that was conducted during the quarantine due to the prevalence of covid -19 disease. A total of 411 (131 males and 280 females) residents of Isfahan entered the study and completed the International online physical activity short form (GPAQ) questionnaire from April 1 to June 2, 2016. Also, a 16-item short evaluation questionnaire (POMS) was used to assess participantschr('39') moods. Analysis of variance with repeated measures, univariate analysis of variance and regression were used to answer the basic questions of this study.

    Results

    a significant decrease was seen in the intensity and number of weekly sessions of physical activity in terms of social distance compared to the previous period (p = 0.001). 11.8% of the subjects reduced the duration of their training session due to social distance and increased it by 5%, while 83.2% of the subjects did not change the duration of their training session (p = 0.001). Correspondingly, people who did not change the number of weekly sessions of physical activity during the period of social distance compared to before (p = 0.001), had a better mood in the positive components and all in the negative components (p = 0.001).

    Conclusion

    While social distance is an essential measure to protect public health, the results revealed that it reduces the level of physical activity that may endanger physical and mental health. These observations have potentially important implications that can help with the recommendations for physical activity to maintain health during illness.

    Keywords: Epidemic, General Health, Physical Activity, Mental Health, Covid-19
  • M. Haqqani, AK .Ghadimi Moghadam, M. Qaderian*, M .Kiani Pages 881-892
    Background & aim

    SARS-COVID-2 is a single-strand RNA, β-coronavirus strand that causes COVID-19 disease,which The virus has caused a worldwide epidemic. The new virus is responsible for the development of acute pneumonia and acute respiratory distress syndrome. Middle East Respiratory Syndrome is another type of coronavirus that originated in Saudi Arabia and has caused a regional epidemic. Despite some similarities between Covid 19 and other coronavirus-related diseases, some of its CT scan and clinical findings remain unknown. The aim of this study was to evaluate the differences between Covid 19 and Mers disease in different stages of the disease in terms of clinical aspects and CT scan.

    Methods

    For this review study, in order to identify related articles, among the databases of Pabmad, Google Sclar, Scopus and Web of Science with the keywords "COVID-19", "MERS-CoV", "Computed Tomography" and "Chest The search was completed and 30 articles were found. Among them, 21 English-language articles related to SARS were collected and relevant statistical information was collected.

    Results

    At first glance, Covid 19 has a much lower mortality rate than MERS. The death rate is 3.2% in Corona and 4.24% in Mers. The most common radiological signs found in Covid 19 and Mercer are frosted glass (GGO), lung consolidation, and GGO coated lung consolidation. Fever, cough, headache and sore throat are the most common clinical symptoms of these two diseases and in the next categories of shortness of breath and ARDS are seen in patients with severe symptoms.

    Conclusion

    No statistically significant difference was seen in the mean number of chest CT scan findings between Covid 19 and MERS patients except in pleural effusion.

    Keywords: Covid-19, SARS-COVID-2, MERS-CoV, Computed Tomography, Chest Finding
  • A. Dalirrooy Fard*, S. Ehsani, R. Khodri, H .Bahram Moghadam Pages 893-902
    Background & aim

    Computed tomography (CT) scan of the chest is a common tool for imaging in pneumonia that is relatively easy and quick to detect. The aim of this study was to determine and evaluate the different characteristics of CT scan of patients with COVID-19 in Ahvaz hospitals.

    Methods

    The present survey was a descriptive-analytical retrospective study conducted in 2020. The statistical population included all patients referred to Corona Specialized Hospital who had positive COVID-19 and RT-PCR test and are hospitalized for treatment. Of these, 40 (22 men and 18 women) were included in the study. Patients who refused a CT scan of the chest or hospitalization, any coronary syndrome, any aortic or pulmonary embolism, or who were reluctant to participate were excluded from the study. All scans were reviewed and reported by a radiologist. The collected data were analyzed using Chi-square and t-test.

    Results

    Image analysis indicated that multiple involvement was observed in 37 cases (92.5%). Frosted glass opacity (GGO) was more observed in the posterior sections (p <0.001). Consolidation was more common in the posterior sections, with the posterior section of the right lower lobe (RLL) being more involved (p <0.001). Crazy paving was more common in part 6 of the right middle lobe (15%) (p <0.001). Halo and reversed halo were observed in only 1 patient (2.5) and 2 (5%), respectively.

    Conclusion

    In conclusion, a typical CT-Scan sign obtained for patients with COVID-19 in Ahvaz, Iran, was multipolar bilateral sub pleural ground-glass opacity (most seen in RLL posterior segment) followed by consolidation and crazy paving.

    Keywords: CT scan, Corona Virus, Covid, 19, Emergency Medicine
  • SH .Kharamin, S .Shakibkhah, M. Rafiei, H .Mohammad Hosseinpour Pages 903-920
    Background & aim

    Traumatic pandemics have been repeated periodically in human kind history. Covid 19 or coronavirus is one of the last and most pervasive until yet. Adherence to quarantine and attention to health related protocols are the most effective strategies for prevention from this pandemic and therefore warranting the social health. Therefore the recognition of effective and associated factors in this area is important. The present study was designed to assess quarantine and health related protocols adherence and some related factors.

    Methods

    The present study was conducted by internet questionnaires via social networks on 202 participants during quarantine days in January 2020.In the present study, one researcher made questionnaire and NEO5 personality questionnaire were used to assess aimed factors. Data were analyzed using SPSS.

    Results

    According to the results of the study, about 67% of people over 75 adhered to the principles of quarantine and 72% adhered to the same guidelines. On the other hand, the results showed that in both fields (adherence to quarantine at the level of 0.06 and observance of instructions 0.001 were significant) women had higher scores than men. Accordingly, the urban population had a higher score than the rural population in the amount of investment to fight the corona and follow the announcement of the trustees. In terms of investment, married people had a higher score (significance 0.04). Regarding age, only the rate of participation in voluntary activities by the group of 20 to 35 years was almost significantly different (0.06). The results correspondingly revealed that the literacy variable in these behaviors, especially the willingness to invest (significant 0.03) and following the instructions of trustees (0.04) had a significant difference which had higher scores in both doctoral and higher literacy. In the field of job variability, the results indicated that the treatment staff reported the highest score in adherence to the principles. In addition, no significant relationship was observed between personality traits and adherence to the two mentioned issues.

    Conclusions

    This study revealed that the rate of quarantine and observance of hygienic principles was higher than most reports elsewhere. On the other hand, the degree of quarantine adherence and observance of health principles had a significant relationship with the variables of gender, residence, age, occupation, education and marriage and there was no significant relationship in terms of personality traits.

    Keywords: Covid 19, Coronavirus, Quarantine, Adherence, Risk Factors
  • F .Tabe Bordbar*, M. Kaveh Pages 921-936
    Background & aim

    The prevalence of Covid 19 disease has different consequences in economic, social and psychological levels. Anxiety is one of the psychological consequences of this disease. Some individual variables, such as defense mechanisms has important role in anxiety. Therefore, the aim of the present study was to determine and investigate the relationship between the use of various defense mechanisms and the anxiety of corona virus.

    Methods

    The present descriptive correlational study was conducted in 2020. The statistical population of the study was selected from all people aged 20 to 80 years in the southern provinces of the country, including Fars, Khuzestan, Chaharmahal and Bakhtiari and Isfahan. Sampling method was available and based on the consent of individuals for cooperation. This method was selected due to Covid 19 disease limitations. The anxiety questionnaires and Andrewsm singh and Bond defense mechanisms were completed virtually through social networks. The collected data were analyzed using multiple regression tests.

    Results

    The results revealed that high levels of Coronavirus anxiety (in physical and mental dimensions) were positively correlated with high scores in psychologically disturbed and underdeveloped defense mechanisms. Defense mechanisms furthermore predicted 58% of Coronavirus anxiety. Based on beta coefficients, among the three defense mechanisms, the highest positive and statistically significant effect power was not statistically related to the defense mechanism (β=29) and the lowest effect was the psychologically disturbed defense mechanism (β=21) and the defense mechanism was developed. It had a negative predictive power(β= -27).

    Conclusion

    The results disclosed that proper use of defense mechanisms is one of the ways to maintain mental health and in dealing with any crisis, apart from health measures, attention to intrapersonal variables, especially in the field of defense styles and confrontations, can help to develop more complete and indigenous treatment protocols.

    Keywords: Defense Mechanism, Coronavirus, Anxiety
  • D .Firoozi, M. Haqqani, S .Javadan Sirat, A. Paymard, AK. Ghadimi Moghadam* Pages 937-944
    Background & aim

     Acute respiratory disease caused by the new coronavirus (COVID-19), which was identified in December 2019, is rapidly progressing and spreading in the world and has been identified by the World Health Organization as a major global threat. Therefore, the aim of this study was to determine and investigate the relationship between underlying diseases and hospitalization in intensive care units in patients with Covid-19 in Yasuj.

    Methods

    Among the patients referred to the infectious department of Shahid Jalil Hospital in Yasuj, 48 real positive patients were selected based on clinical diagnostic tests (RT. PCR diagnostic test). Determination of underlying diseases was based on self-declaration during the questionnaire as well as patientschr('39') clinical history.

    Results

    Of the 48 patients admitted with COVID-19, 46% (23 patients) were reported to be patients with underlying disease, of which 20.83% were related to hypertension, 12.5% to diabetes, and 8.33% to ischemic heart disease (IDH), 4.34% had chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and 2% had nominal disease. 20% of patients were admitted to the ICU. There was also a positive and significant relationship between hypertension, diabetes, myocardial ischemia and ICU admission.

    Conclusion

    Patients with any underlying disease had poorer clinical outcomes than those without the disease. More underlying diseases are also associated with poorer clinical outcomes and the need for hospitalization in the ICU.

    Keywords: Covid-19, HTN, Diabetes, IDH, ICU
  • H. Rostami, M .Fatehi, A.Fathi*, A. Moradi Pages 945-957
    Background & aim

    Covid-19 is a new virus that the human immune system is not immune to. In addition to physical problems, the virus also has negative psychological consequences. The aim of the present study was to compare resilience, happiness and lifestyle in patients with covid-19 and healthy individuals.

    Methods

    This descriptive-analytical case study was conducted in 2020. The statistical population of the study was all patients with coronavirus hospitalized and healthy patients in Al-Ghadir Hospital in Tabriz in April 2020. Thirty patients with Covid-19 were hospitalized and 30 healthy individuals were selected from the hospital with accessibility and Connor and Davidson resilience, Oxford happiness and Miller and Smith lifestyle questionnaires were administered among them. The collected data were analyzed using multivariate analysis of variance and Levin test. 

    Results

    The mean and standard deviation of reproductive scores in patients with Covid -19 was 71/90 ±22/35 and in healthy people was 96/70 ±17/20; The mean and standard deviation of happiness scores in patients with Covid -19 was 21/40±3/81 and in healthy people 23/33±2/80 and the mean and standard deviation of lifestyle scores in patients with Covid -19 equal to 68/53 ± 9/78 and in healthy people was 73/43±9/36. The results of multivariate analysis of variance showed that the scores of resilience, happiness and lifestyle were lower among people with Quaid-19 than healthy people (P <0.05).

    Conclusion

    Given the increasing prevalence of coronary heart disease, it is better for the countrychr('39')s authorities to take psychological measures to increase resilience, happiness and a healthy lifestyle in patients with Covid-19 who have been exposed to mental and emotional disorde

    Keywords: Resilience, Happiness, Lifestyle, Covid-19
  • M .Alipour, KH .Khashei Varnamkhasti*, M. Panahi Pages 958-963
    Background & aim

    Maternal infections are the most important risk factors to fetal health in humans, most of which are caused by viral agents. Viruses are among the most contagious infectious agents that can cause many complex and irreversible complications, including; Stunted growth, intracranial calcification, microcephaly and fetal death. The aim of the present study was to report a case of stillbirth in the second trimester in a pregnant woman infected with the new coronavirus (SARS-CoV-2).

    Case Report: 

    A 23-year-old woman with a first gestation and a gestational age of 23 weeks based on the first day of her last menstrual period, with fever symptoms and complaints of pain in the abdomen and flanks, along with a referral for a gynecologist (UTI) and to check the possibility of kidney infection refer to the gynecology department of Vali-e-Asr Hospital in Kazerun. An ultrasound performed one hour after the mother was admitted indicated that the fetus was healthy, but the next morning during the examination, the mother showed signs of severe shortness of breath and the fetal heart rate was not heard. The motherchr('39')s lungs were scanned immediately and her infection with the new coronavirus (SARS-CoV-2) was confirmed. The new coronavirus (SARS-CoV-2) may alter immune responses in the mother-fetus relationship and jeopardize the potential risks of a cytokine storm following maternal infection.

    Conclusion

    Following the physiological adaptation changes in pregnancy, respiratory problems increase in pregnant women, so given the current state of the new coronavirus epidemic, it is necessary to provide more care of pregnant women.

    Keywords: Novel Coronavirus, Pregnancy, Stillbirth, SARS-CoV-2
  • AK. Ghadimi Moghadam, A .Mousavizadeh, H .Bayatmanesh* Pages 964-970
    Background & aim

    New Acute Respiratory Coronavirus Syndrome 2 is responsible for Covid 19 infection which is transmitted from human to human through respiratory secretions and contact. But there is no clear evidence of intrauterine transmission in infants. Therefore, the aim of the present study was to report a case of vertical intrauterine transmission of neonatal Covid-19 (SARS-COV2) disease in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces, Iran.

    Case present

    The patient is a one-day-old single-twin baby with a positive PCR test from a normal delivery from a mother with a positive PCR referred to the maternity ward of Yasuj University of Medical Sciences, that baby was born to a mother with active Covid 19 infection. According to the clinical and laboratory information provided from the infant with positive PCR, the clinical and general condition of the infant at birth and subsequent fallopian tubes were normal and the disease in the infant was asymptomatic.

    Conclusion

    Findings from this report support the vertical intrauterine transfer of Covid-19 from mother to infant.

    Keywords: Covid-19, Intrauterine, Neonate, Vertical Transfer